Vér nélküli cukormérés.
2021. 05. 09.

A kaliforniai San Diego Egyetem kutatói olyan verejtékérzékelőt fejlesztettek ki.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kutatói kifejlesztettek egy olyan izzadságérzékelőt, amely a bőrön méri a glükózszintet, és ezeket az értékeket pontos vércukorszintbecsléssé alakítja. Mivel az izzadságban lévő glükózszint személyenként eltérő lehet, az érzékelő olyan algoritmusokat tartalmaz, amelyek személyre szabják a mérést minden egyes felhasználó számára, és havonta egyszer vagy kétszer ujjbegyet kell kalibrálni.

A rendszeres ujjbegyszúrás szükségessége sok cukorbeteg számára akadályozza a glükózszint rendszeres ellenőrzését, mivel az eljárás fájdalmas, kényelmetlen, és sok beteg számára naponta többször is el kell végezni. A glükózszint rossz ellenőrzése hosszú távon számos súlyos egészségügyi problémához vezet, ezért e betegcsoport egészsége szempontjából döntő fontosságú annak biztosítása, hogy a betegek gyakran tesztelhessék és beállíthassák glükózszintjüket.

Ez a probléma inspirálta a tesztelési technológia új formáit, amelyek minimálisan invazívak, és elkerülhető vagy csökkenthető a szükséges ujjbegyszúrások száma. Az egyik ilyen ígéretes megközelítés a verejtékvizsgálat. Mivel a verejték normál körülmények között kis mennyiségben, szinte folyamatosan ürül, és olyan glükózkoncentrációt tartalmaz, amely tükrözi a vércukorszintet, ígéretes vizsgálati módszert jelent. Bár a verejték glükózszintje lazán korrelál a vércukorszinttel, személyenként jelentős eltérések tapasztalhatók. A verejtékben lévő glükóz szintje általában sokkal alacsonyabb, mint a vérben lévő, és az izzadás mértéke is befolyásolhatja a méréseket. Következésképpen az izzadságcukorszint-vizsgálat "egyméretű" megközelítése nyilvánvalóan nem olyan pontos, mint amilyen lehetne.

Ennek megoldására ezek a kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amely minden egyes beteg számára személyre szabott mérést tud biztosítani. A felhasználó egyszerűen ráhelyezi az ujját az érzékelőre 1 percre, hogy elegendő izzadságot gyűjtsön a vizsgálathoz. Az érzékelő egy polivinil-alkoholos hidrogélből áll, amely felszívja az izzadságot. A gél egy elektrokémiai érzékelő fölött fekszik, amely egy elektromos töltést létrehozó enzimatikus reakció révén érzékeli és méri a jelen lévő glükóz mennyiségét.

A begyűjtött adatokat egy algoritmus segítségével értelmezik, amely a havi ujjbegyes kalibráció alapján korrigálja az egyes felhasználókra vonatkozó értékeket. Az eszközt eddig kisszámú önkénteseken tesztelték, és több mint 95%-os pontossággal meg tudták jósolni a vércukorszintet étkezés előtt és után.

https://www.medgadget.com/2021/05/sweat-sensor-for-non-invasive-glucose-measurement.html