Tesztcsík feltalálója
2021. 05. 10.

Emlékezzünk Helen Murray Free-re aki 98 évesen halt meg 2021.május 03-án.

Nehéz felidézni egy olyan időszakot, amikor az orvosoknak és a betegeknek gondot okozott a glükóz és más anyagok vizeletben és vérben való jelenlétének nyomon követése. Megfelelő mérőeszközök hiánya megnehezítette számos betegség kezelését, beleértve a cukorbetegséget, valamint más anyagcsere-betegségeket

A vegyész aki kifejlesztette a cukorbetegség tesztjét Helen Murray Free 98 évesen2021.május 01-én halt meg.
1946-ban Alfred Free csatlakozott a Miles Laboratories Ames részlegéhez, hogy létrehozzon egy biokémiai részleget. Free összeállított egy kutatócsoportot ahová felvette Helen Murray-t, és 1947-ben összeházasodtak, hosszú személyes és szakmai kapcsolatba léptek.
Free csapata érzékenyebbé téve az első tesztet a Clinitestet ami egy tabletta volt amely cukorbeteg vizeletében mérte a glükózszintet, amikor egy híg vizeletoldatot tablettának vetettek alá. Az ebből eredő színváltozás képes meghatározni a beteg megfelelő glükózszintjét. A csapat kifejlesztette az Acetest , egy másik tablettatesztet.
Free együtt dolgozott férjével, hogy csíkok létrehozásával még kényelmesebbé tegyék a teszteket, mint a tabletták . A duó 1956-ban vezette be a Clinistix-et (a híres „merítés és olvasás” tesztet). Ez volt az első merítés és olvasás diagnosztikai tesztcsík a vizeletben lévő glükóz monitorozásához. Ezután más csíkok kifejlesztésén dolgoztak, amelyek tesztelni tudják a betegségek fő mutatóit, például fehérjéket és ketonokat.

 

https://www.nytimes.com/.../helen-murray-free-dead.html