Protect tanulmány.
2021. 05. 13.

Szerencsére rengeteg kutatás van, ami az 1-es típusú diabéteszesekért küzd. Most a PROTECT tanulmányon dolgoznak aminek a célja, hogy megállítsa az inzulintermelő béta sejtek pusztulását.

 

Mit kell tudni a PROTECT tanulmányról

VÉDELEM tanulmány ( PROTECT) tanulmány célja megérteni, hogy egy vizsgálati gyógyszer, a teplizumab hogyan működik azoknál a gyermekeknél és fiatal felnőtteknél, akiknél a közelmúltban diagnosztizálták a T1D-t, valamint fel kell mérni, hogy vannak-e mellékhatások a kura alatt.

Ezt a kezelést még vizsgálják a klinikai vizsgálatok, és az FDA nem hagyta jóvá a T1D kezelésére. Korábbi, nagy kockázatú egyéneken végzett vizsgálatokban kimutatták, hogy a teplizumab átlagosan késlelteti a T1D megjelenését. A prevent vizsgálatba azokat a gyerekeket vonták be, akiknél még nem volt klinikailag kialakulva a diabetes, csak antitestjük volt. Azt találták, hogy 2 évvel elhalaszotta azt az időt, hogy inzulint kelljen adni a gyermeknek. Ezt követően indult a Protect vizsgálat, amikor már kialakult a diabetes, és akkor kezdik a teplizumab adását, azt vizsgálják, hogy mennyi ideig marad meg a még meglévő béta-sejtekből

A kezelés úgy hat, hogy zavarja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit elpusztító sejteket. Ha a kezelés sikeresen befolyásolja ezeket a sejteket (T-sejteket), a teplizumabot szedő betegek képesek lehetnek folytatni saját inzulin termelésüket és csökkenteni az inzulininjekció szükségességét, jobban szabályozni a vércukorszintjüket, és kevesebb komplikációt tapasztalhatnak a T1D miatt.  
Ez a tanulmány 300 gyermeket és serdülőt von be az Egyesült Államok, Kanada és Európa klinikáin.  A tanulmányba azok a gyerekek kerülhetnek be akik 8-17 éves kor között vannak valamint, az előző 6 hétben diagnosztizálták T1D-et. 

A kezelés úgy hat, hogy zavarja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit elpusztító sejteket. Ha a kezelés sikeresen befolyásolja ezeket a sejteket (T-sejteket), a teplizumabot szedő betegek képesek lehetnek folytatni a saját inzulin termelését és csökkenteni az inzulininjekció szükségességét, jobban szabályozni tudják a vércukorszintjüket, és kevesebb komplikációt tapasztalhatnak a T1D miatt. 

A teplizumab egy immunológiai gyógyszercsoport egy tagja. Ebben a csoportban van több más olyan gyógyszer, amelyet szintén próbálnak az 1-és típusú diabetes autoimmun folyamatának a megállítására.

Bizzunk benne, hogy sikeres lesz a tanulmány ami majd segíthet a frissen duagnosztizáltaknak. 

https://theprotectstudy.com/can_en/home/