Okos Pen
2021. 05. 12.

Az FDA engedélyezi az inzulintollak újszerű intelligens kupakját. Magyarországon még nem elérhető, de bizzunk benne, hogy nem sokára itthon is egyszerübb lesz a PEN kezelés.

 
Az FDA megadta az engedélyt az inzulintollakhoz való első olyan, a maga nemében első csatlakoztatott intelligens kupakra, amely inzulinadagokat ajánl a cukorbetegek számára, akiknek naponta többszöri injekciós terápiát írnak elő - olvasható az iparági sajtóközleményben.
A Bigfoot Unity cukorbetegség-kezelő rendszer (Bigfoot Biomedical), amely az Abbott FreeStyle Libre 2 rendszerével integrált intelligens kupakokat tartalmaz, a vállalat szerint a folyamatosan monitorozott vércukorszint-adatokat lefordítja a tollkupak képernyőjén megjelenő, igény szerinti inzulinadagolási ajánlásokba, a könnyű használat érdek
ében. A rendszer valós idejű hipoglikémiás riasztásokat is tartalmaz, és kompatibilis az összes főbb amerikai gyors- és hosszú hatású eldobható inzulintollal.
 
Nincs elérhető leírás.
"A cukorbetegség kezelése hihetetlenül nehéz, mivel az inzulin nem rendelkezik rögzített adaggal vagy időzítéssel, így az egyéneknek folyamatosan meg kell határozniuk az adagokat és konfigurálniuk kell az eszközöket, mivel naponta több kritikus döntést kell hozniuk arról, hogy mennyi inzulint vigyenek be" - mondta Jeffrey Brewer, a Bigfoot Biomedical vezérigazgatója a közleményben. "A Bigfootnál szeretnénk megkönnyíteni az inzulint alkalmazó emberek számára a cukorbetegséggel járó terheket azáltal, hogy minimalizáljuk az inzulin adagolásával járó szorongó találgatásokat egy kényelmes, egyszerű módon.
" A Bigfoot Unity rendszer három fő komponensből áll - saját fejlesztésű intelligens tollkupakok mind a gyors-, mind a hosszú hatású inzulinokhoz, egy mobilalkalmazás és a beépített FreeStyle Libre 2 integrált folyamatos glükózmonitor (iCGM) érzékelő -, amelyek a közlemény szerint illeszkednek az ember adagolási döntési folyamatába, ami a nap folyamán szüksége van. A gyors hatású inzulinhoz tartozó intelligens tollkupak lehetővé teszi a felhasználó számára a FreeStyle Libre 2 érzékelő beolvasását, amely megjeleníti a felhasználó aktuális glükózértékét, a trendnyilat és az esetleges ajánlott korrekciós adagot. Az intelligens tollkupak közvetlenül megjeleníti az egészségügyi szolgáltató által javasolt étkezési inzulinadagokat is a korrekciós dózissal együtt, a közlemény szerint.
A vállalat szerint a Bigfoot Unity rendszer az egyetlen FDA által engedélyezett, összekapcsolt megoldás, amely az orvos által ajánlott dózist a terápia pontján jeleníti meg a tollkupak aktuális iCGM-adatainak felhasználásával, valamint a beteg vagy az egészségügyi szolgáltató kézi beavatkozása nélkül feltölti az iCGM- és dózis-idő adatokat, lehetővé téve a távoli élettani megfigyelést.
"A cukorbetegeket túlterhelheti a több eszközről érkező adatmennyiség, ezért fontos, hogy olyan csatlakoztatott technológiákat fejlesszünk ki, amelyek leegyszerűsítik az élményt" - mondta a közleményben Jared Watkin, az Abbott diabétesz-ellátásért felelős vezető alelnöke.
"Az Abbott és a Bigfoot Biomedical együttműködése révén integráljuk forradalmi, könnyen használható FreeStyle Libre 2 technológiánkat a Bigfoot Unity rendszerrel, hogy automatizált információkat nyújtsunk a személyre szabott diabéteszkezeléshez." Az FDA döntését támogató nyilatkozatában a JDRF a Bigfoot Unity rendszert "győzelemnek nevezi mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszes közösségek számára, mivel szélesíti a kezelési lehetőségeket a mindennapi terhek enyhítése érdekében". "A JDRF T1D Funddal együtt gratulálunk a Bigfoot Biomedical csapatának a cukorbetegek életének jobbá tételéért végzett fáradhatatlan és folyamatos munkájához" - áll a szervezet sajtóközleményében.