kánikula hatása.
2020. 07. 02.

Az év egyik legjobban várt időszaka a nyár, a közös kirándulás, strandolás, napozás. Rengeteg új élmény, barátok, napsütés.

 

Vakáció 

 

A várva várt nyár, rengeteg élményt, pihenést tartogat számunkra.

Ahoz, hogy élvezhessük minden percet, be kell tartani pár szabályt. 

 

A magas hőmérséklet  hatással lehet a vércukorszintre. 

A magas vércukorszint kialakulásának leggyakoribb oka a folyadék hiány. A meleg hatására gyakori az izzadás, kiszáradás. Kiszáradt állapotban az inzulin nem szívódik fel teljes mértékbn, a vese nem tud megfelelően működni.

Fontos a hidratálás, igyon sok vizet. Fokozott izzadás esetén legalább napi 2l folyadék szükséges, ilyenkor a sópótlásról is gondolni kell.

Napégés stresszt idéz elő ami szintén magas vércukorszintet okozhat. Védje testét, napvédő krémmel.

Alacsony vércukorszint  kialakulás leggyakoribb oka az, hogy a melegben gyorsabban hat az inzulin, különösen ha erőteljes testmozgás megnövekszik. A gyermekeknél fokozatosan figyelni kell, hiszen ők állandó mozgásban vannak.  Mindig legyen kéznél gyümölcslé, szőlőcukor, keksz.

 Napszúrás lázzal, hányingerrel, hányással is járhat. A folyadékvesztés, étvágytalanság hypoglikémiához, ketoadozishoz vezethet.  Ne tartózkodjon tűző napon, minden esetben védje fejé

A magas hőmérséklet hatással van az inzulin felszívódására. Ezért gyakrabban ellenőrizzük a vércukor szintet, esetleg módosítani kell az inzulin adogot.  

☀️☀️☀️☀️☀️☀️

Inzulin tárolása

A bontatlan inzulint hűtőszekrényben kell tárolni. A felbontott inzulin szobahőmérsékleten 28 napig szavatol.

Utazás alkalmával figyelni kell arra, hogy az inzulin nem fagyhat meg és nem érheti tűző nap. Elveszheti hatását, nem fog hatni.

Nyáron hűtőtáskában kell tartani, de figyeljünk arra, hogy ne kerüljön a jégakku mellé (megfagyhat). A jégzselé praktikusabb megoldás.

Minden használat előtt ellenőrizze, hogy az inzulin színe, állaga eltér-e a megszokottól. Ha fehér részecskék, kristályok vannak benne esetleg zavaros ne használja. Lejárt szavatosságú inzulint ne használja.

 

Inzulin tárolására tippek :

                                                                                                                          

 

                   

  • hűtőzselét lehet venni magában is, amit kisseb mérető hűtőtásában célszerű tenni. Vékony falú kisebb hűtőtáskát már nagyon sok helyen lehet kapni. 

                                     

                                     

 

🏊🏊☀️☀️🐸☀️☀️🏊🏊

Inzulinpumpa, szenzor:

 

Medtronic inzulinpumpa vízálló 3,6 méterig 24 órán. Minden esetben ellenőrizze le, hogy nincs-e repedés a pumpán. Ha van repedés akkor ne használja vízbe, jelezze a Medtronic ügyfélszolgálaton. (+36 1 889 0688)

Az accu-Chek inzulin pumpa nem vízálló. Amennyiben a kezelés megengedi vegye le a pumpát strandoláskor,és megfelelően tárolja.

Az Enlite szenzor vízálló. Hivatalos ajánlás 30perc, de tapasztalatok szerint több órán át is vízálló marad. A vízben elveszhet a pumpa és a szenzor közötti rádiófrekvencia jel. Van akiknek nem fordult elő még ilyen, van aki úgy tapasztalta, hogy ha egy oldalon van a pumpa és a szenzor akkor nem veszti el. Ha mégis elvesziti a kapcsolatot akkor a szenzor 10 órán keresztül megőrzi az adatot, ha újra létrejön a kapcsolat akkor továbbítja. Ha megszakadt a kapcsolat akkor figyeljen a vércukorértékre, mérjen ujjbegyből.    

Nem a ragasztástól lesz vízálló a szenzor, de érdemes leragasztani. A jó tapadás érdekében fontos a zsírtalanítás, fertőtlenítés. Leragasztani lehet a saját ablakos ragasztón kívül kineziológiai tape-val, önmagához tapadó Peha-haft-tal. De vannak egyéb ragasztók is. A kineziológiai tape-t ragasztása biztosabb lesz ragasztó spray használatával, eltávolítását pedig a tape eltávolitó spray segítségével könnyebb. (Müllerben kapható).   

 

 

 Utazó táskában /strandtáskában mindig legyen :

víz

gyümölcslé, szőlőcukor

keksz

inzulin tárolásra alkalmas eszköz

keton mérő

cukormérő+testcsík