Miért jók a diabos közösségek ?
2020. 05. 28.

Táboroz velünk 2020-ban. Légy te is egy jó közösség tagja.

Alapvető előnye a diabos közösségeknek, hogy egy diabos életét igazán csak egy másik diabos (vagy közeli hozzátartozója) értheti meg, érezheti át. Tanácsokat, ötleteket, problémákat tudnak, megbeszélni vagy éppen csak panaszkodhatnak egy sort a nehézségekről. Ugyanígy megoszthatjuk egymás között az örömeinket is. Ezek mellett nagyban segíti a betegség elfogadását is, ha olyan környezetben töltünk időt, ahol természetes dolog a vércukormérés és inzulinbeadás. A gyerekek és fiatalok látják, hogy mindenki mér cukrot, mindenki ad be inzulint vagy látja rajta a pumpát.
De ez nem csak a betegség elején jó vagy akkor, ha van valami megbeszélni valónk másokkal. A diabos közösség, diabos barátoknak sok év betegség után is van létjogosultsága. Sajnos ritkán van lehetőségem a saját korosztályomból diabos társaságban lenni, de határozottan jó érzés olyankor, hogy nem kell mindent magyarázni. A legjobb barátaim se érzik át igazán milyen érzés a hipo vagy magas cukor, milyen nehéz őket elkerülni és mennyi figyelem és energiám megy el csupán arra, hogy kb jók legyenek a cukraim. Más társaságokban sokszor előfordulnak nem éppen a legjobb pillanatban kimondott kérdések. Ha rossz a cukrom alapból nem érzem magam a legjobban, egyrészt a cukrom miatt, másrészt, ha az én hibám volt, akkor magamat is hibáztatom. Ezekben a helyzetekben nehéz jó választ adni, olyan kérdésekre, mint „De akkor miért nem adtál be többet az ebédre?”, „Miért nem mértél hamarabb?”, „Miért nem ettél hamarabb?”, „Ha a 6-os jó cukor, miért eszel rá? (6-os, de a szenzoron két nyíllal lefelé megy)”. Ezek a kérdések biztos vagyok benne, hogy teljesen jó szándékúak és érdeklődők, de nehéz rájuk jó választ adni. Ha tudtam volna, hogy felmegy a cukrom, többet adtam volna az ebédre, de ezt nem mindig lehet megjósolni. Aki nincs benne nap, mint nap nem érti és érzi át az egész helyzetet.
Egy diabos közösségben ez hihetetlen természetességgel működik és nagyon jó, hogy néha magyarázkodás nélkül is értik a helyzetet. Nem kapok olyan kérdéseket, hogy mitől ment fel a cukrod vagy mitől ment le. Diabosok pontosan tudják, hogy ennek milyen okai lehetnek és azt is, hogy néha fogalmunk sincs mitől történt, hiába tettünk meg mindent ellene, amit tudtunk. Jó érzés ilyen közösségekben időt tölteni, tudni, hogy a többiek is átérzik a helyzetet egyetlen szó nélkül is.

Nyíregyháza napközis tábor 2020.07.27-07.31.

Seregélyes kamasz tábor 2020.08.12.-08.16

Beregdaróc családi tábor 2020.09.11-13