Bemutatkozás

 

A NYÍR-DIABET Egyesület 2008-ban személyes indíttatás útján alakult azzal a céllal, hogy segítse és támogassa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő, cukorbeteg kiskorú gyermekeket, fiatalokat és a mögöttük álló családokat. Az Egyesület célja, hogy javítsa a betegségükkel való együttműködés minőségét, valamint átadja e betegséghez kapcsolódó egészségügyi ismereteket és tapasztalatokat. E célok megvalósítása érdekében szervezetünk főbb tevékenységei: Rendszeres előadások és gyakorlati bemutatók szervezése, cukorbetegséggel kapcsolatos tájékoztató és oktató jellegű kiadványok eljuttatása a célcsoporthoz, közösségi programok tartása - elősegítve ezáltal a betegek képzését és nevelését. A felvilágosító tevékenység fontos az egészség megóvásához és a szövődmények elkerüléséhez. Lehetőségeihez mérten segíti a cukorbeteg gondozás színvonalának és hatékonyságának növekedését. Kapcsolatot kezdeményez és tart a cukorbeteg gyermekekkel és fiatalokkal, valamint azok családjával, különös tekintettel az újonnan cukorbeteggé vált gyermekekre és fiatalokra. Segítséget nyújt a helyes étrendi és táplálkozási szokások, valamint a helyes életmód kialakításában, közreműködik a betegek szabadidejének kulturált és hasznos eltöltésében, fizikai aktivitásának, testmozgásának növelésében, táborok rendezésében. A kezelésben használt nélkülözhetetlen eszközök megismertetése az érintettekkel. A gyorsan fejlődő eszközök és applikációk nyomon követése, tanulmányozása, az ismeretek átadása. A betegség által kialakult lelki problémák megoldásának segítése.

 

Felsorolni nehéz az elmúlt 12 év eredményeit, így csak a legfontosabbakat említve. Állandó programjaink az év eleji Diabétesz Világnaphoz kötődő találkozó, diabéteszes farsang, a nyári edukációs tábor napközis jelleggel a kisebbeknek, 5 napos ottalvós formában a 12 év feletti kamaszoknak.  Évente 4 alkalommal főzőklub, aminek célja a szénhidrát számolás a helyes étrend kialakítása. Az érintett gyermek iskolájában/óvodájában pedagógus oktatást tartunk kérésre, ami nagyon hasznos és megnyugtató a szülőknek és a tanároknak is. Családi tábor ahová elsősorban a frissen diagnosztizáltakat valamint azokat a családokat várjuk ahol a gyermek egy új életszakaszba lépett. 2019-ben elkezdtük szenzoroktatást, amire számítógépes helyszint a Nyíregyházán a megyei könyvtár biztosítja, így nemcsak elméleti, hanem gyakorlati oktatást is tudunk tartani. Nem maradhat ki a sorból az év végi adventi délután se, tavaly Pantyi Petra elfogadta a meghívásunkat így a Reggelim a vacsorád kisfilmet is letudtuk vetíteni. Ami azért volt különleges, mert utána pszichológus és gimnáziumi tanár koordinálásával nagyon mélyre hatóan tudtunk beszélgetni a betegséggel járó lelki gondokról.

 

Külön kiemelnénk a nyári edukációt, amelynek a célja egyrészt, hogy a gyerekeket játékosan megtanítsuk betegségük kezelésére, szénhidrát számolásra, szenzor jótékony hatására. Korosztálynak megfelelően tudunk beszélni az őket erő atrocitásról valamint a káros szenvedélyekről, amikre külön, felkell hívni a figyelmet. Másrészt célja a mozgás, a sport hatékonyságának a bemutatása, az önállóság gyakorlása, hisz a több napos programon a gyerek, a szülő nélkül (de orvosi felügyelet mellett) vesz részt.  Az említett rendezvények között családi napokat, kirándulásokat, kerek asztal beszélgetéseket szervezünk. Az érintett családok nagy örömmel jönnek, hiszen sok információt kapnak, a gyermekek is jól érzik magukat, hisz addig, amíg Ők játszanak (kézműves foglalkozások, ügyességi vetélkedők stb), addig a szülők szakemberekkel találkozhatnak, beszélgethetnek, kezelési tanácsokat, új eszközöket ismerhetnek meg. Pszichésen nagy támaszt nyújtanak e rendezvények, hisz a gyermekek/családok itt érzik igazán, hogy nincsenek egyedül.

 

Még szeretném megemlíteni, hogy 2018-ban lehetőségünk volt eljutna a Tour de Hongrie Siófoki megnyitójára ahol természetes a magyar kerékpáros mellett izgultunk a Novo Nordisk csapatnak, akik szintén 1-es típusú diabéteszesek. A megnyitó után alkalmunk volt a csapattagokkal beszélgetni, kérdéseket feltenni. Mintanyiunk számára jó példával szolgáltak. Szintén 2018-ban egyesületünk kapta azt a megtiszteltetést, hogy Nyíregyházán megszervezte a XXXIV.Magyar Gyermekdiabetológusok 3 napos Konferenciát. Nagyon büszkén emlékezünk vissza azokra az előkészületi hónapokra és a konferencia napjaira. A sok gratuláció elismerő szavak, amit a résztvevő nagy tekintélyű orvosoktól, szakemberektől kaptunk mérhetetlen erőt ad a civil munkához.  Egyesületünknek 50 tagja van, de a programjaink minden érintett családnak nyitottak . A tagoknak évente 2 taggyűlést tartunk.